Kanalno lečenje korena zuba

Kanalno lečenje je tretman kojim lečite i čuvate zaražen zub umesto da ga uklonite. Termin "kanalno lečenje korena" dolazi iz čišćenje kanala unutar korena zuba. Pre više decenija, tretmani kanala korena često su bili bolni. Sa napretkom stomatologije i lokalnih anestetika, većina ljudi osetiće malo ili nimalo boli prilikom tretmana. U stvari, verovatno je bolnije živeti sa obolelim zubom. Alternativa kanalnom lečenju korena zuba jeste vadjenje obolelog zuba i zamena mostom ili parcijalnom protezom.

kanalno lecenje 1

Zašto vam je potrebno kanalno lečenje zuba?

Zubi imaju meko jezgro pod nazivom zubna pulpa. Pulpa se proteže od krunice - vidljivi deo zuba - do vrha korena zuba u viličnu kost. Pulpe sadrži nerve, krvne sudove i vezivno tkivo. Kada je zub napukao ili ima duboke šupljine, bakterije mogu da uđu u pulpu. Ako se ne leči, bakterije i propadanje zubnog tkiva mogu da izazovu ozbiljne infekcije zuba ili apsces, što dovodi do izumiranja pulpe, gubitka koštane mase i gubitka samog zuba. Znaci i simptomi mogu biti: otok u predelu lica i vrata, zubobolja, oticanje desni i visoka temperatura.

kanalno lecenje 2

Tretman kanalnog lečenja zuba

Tretman obično traje od jedne do tri posete zubaru. Prvo je potrebno snimiti zub da bi se utvrdio stepen oštećenja. Dobićete lokalnu anesteziju da bi se kontrolisala bol, koja može biti veća ukoliko je zub upaljen. Uklanja se karijes i otvara se zub kroz krunicu, da se dobije pristup komori pulpe. Korišćenjem malih stomatoloških instrumenata, zaražena ili obolela pulpa se uklanja.

kanalno lecenje 3

Čišćenje infekcije kanala

Nakon uklanjanja obolele pulpe, pulpna komora i kanali korena se ispiraju i čiste. Kanali se mogu uvećati i preoblikovati da se omogući bolji pristup za njihovu kasniju popunu. Pre nego što se trajno popune kanali korena zuba, oni treba da budu očišćeni od svih infekcija. Lekovi se ponekad stavljaju u kanal i komoru pulpe da neutrališe svaku infekciju. Zub može biti ostavljen otvoren zbog drenaže na nekoliko dana. Ako se infekcija proširila van zuba, stomatolog će vam dati recept za antibiotike. Ako tretman zahteva više poseta, privremeno se zatvara krunica zbog prodiranje pljuvačke. Izbegavajte žvakanje tretiranim zubom do kraja tretmana.

kanalno lecenje 4

Punjenje kanala korena zuba

Nakon čišćenja i sušenja, vreme je da se popuni unutrašnjost zuba - komora pulpe i prazan kanal korena. Za ovaj korak nije potreban lokalni anestetik. Ako ste imali postavljeno privremeno punjenje, biće uklonjeno i pristupa se definitivnom punjenju kanala korena.

kanalno lecenje 5

Finalni korak tretmana

Završna faza tretmana je obnova vašeg zuba. Pošto je zub oslabljenj zbog infekcije i punjenja, potrebno je da bude zaštićen od budućih oštećenja i da se vrati u normalnu funkciju. To se obično radi postavljanjem krunice - veštačkog zuba. Krunica je napravljena od keramike ili metalo-keramike. Boja krunice biće prilagodjena vašim prirodnim zubima.
Ponekad, metalni kočić mora prvo da se ubaci u zub zbog strukturalne podrške i da zadrži krunicu na mestu. DentalLux ordinacija preporučiće vam najbolje rešenje za vaš zub.

kanalno lecenje 6

Nakon tretmana

Nakon tretmana, obnovljen zub sa novom krunicom vratiće funkciju i estetiku vašem zubu. Ako se pridržavate redovne oralne higijene, vaš obnovljen zub može da traje doživotno. Prvih nekoliko dana nakon tretmana,zub može biti osetljiv. Lekovi protiv bolova tada mogu pomoći.

kanalno lecenje 7

U ordinaciji DentalLux dobićete sve potrebne savete i odgovore na vaša pitanja. Koristimo najsavremenije materijale i opremu da bi tretmani vaših zuba prošli što bezbolnije, a vi bili zadovoljni vašim osmehom.

POZOVITE

(018) 511-092

Radno vreme

08:00-16:00
subotom po zakazivanju

Infografik

Grafički prikaz informacija o zubima i zdravlju

Infografik